Begeleiding vindt al plaats tijdens de zwangerschap
Sensitieve responsiviteit wordt vergroot
Grip krijgen op het leven door ondersteuning op meerdere leefgebieden
Doelgroep
Tienerouders jonger dan 20 jaar.
1 keer per week
Gemiddeld vindt de ambulante begeleiding 1 keer per week plaats van 1,5 uur.
18 maanden
Gemiddelde duur 18 maanden (tijdens en na de zwangerschap).
Hoe ziet de begeleiding eruit?
Groei Begeleiding voor prenatale ondersteuning, opvoedondersteuning en praktische ondersteuning op meerdere leefgebieden.
Begeleiding op maat Een begeleidingsplan wordt altijd op maat gemaakt. Deze omschrijving geeft een beeld van veelgebruikte interventies door Groei Begeleiding aan tienerouders. De tienerouder(s) bepalen zelf waar ze ondersteuning bij nodig hebben. Wij staan naast de tienerouder(s) en geloven in hun als ouders.
Prenatale ondersteuning Deze vorm van begeleiding wordt al ingezet tijdens de zwangerschap. Voor de komst van een kleintje moet een hoop geregeld worden. De ondersteuning is praktisch en biedt emotionele steun. De praktische ondersteuning kan bestaan uit het zoeken naar huisvesting, het versterken van het sociaal netwerk, het op orde hebben van financiën etc. De emotionele steun bestaat uit het opstellen van doelen met betrekking tot de fysieke, mentale, relationele, sociale gesteldheid en het gedrag van de tienerouders. Interventies als psycho-educatie, pedagogisch advies, relatietherapie en rookvrij opgroeien kan worden ingezet.
Opvoedondersteuning Met praktische ondersteuning en pedagogisch advies kan de regie van de tienerouders worden vergroot. De opvoedondersteuning bestaat uit handvatten over de dagelijkse verzorging en ontwikkeling van de baby, opvoedvragen waar de ouders tegen aan lopen en gesignaleerde opvoedvragen door de professional. Onderwerpen die vaak voorkomen zijn: opvoedstress, hechtingsrelatie, samen opvoeden, signalen herkennen van de baby. Opvoedvaardigheden en de sensitieve responsiviteit worden vergroot en versterkt. Interventies als gezinsbegeleiding en video-hometraining kan worden ingezet.
Ondersteuning op meerdere leefgebieden Het 8-fasenmodel wordt gebruikt om doelen op te stellen voor meerdere leefgebieden: zingeving, wonen, financiën, sociale relaties, lichamelijke gezondheid, psychische gezondheid, werk/school, en activiteiten. Het is een methode om doelgericht, gestructureerd en oplossingsgericht te werken aan de toekomst. De tienerouder(s) krijgt ondersteuning bij het realiseren van de doelen, waarbij de zelfredzaamheid wordt gestimuleerd om zo sterk mogelijk in het leven te staan. Het gaat erom dat er weer grip is op het leven.
Beschermende factoren worden vergroot Tijdens de begeleiding wordt ook aandacht besteed aan de relaties met familie/vrienden. Het sociaal netwerk van tienerouders kan zwak zijn als gevolg van de zwangerschap. Ouders en brusjes kunnen bijvoorbeeld geschrokken of teleurgesteld zijn. Het kan ook zijn dat de thuissituatie niet stabiel is door andere redenen. Voor tienerouders is het van groot belang dat het sociaal netwerk wordt geactiveerd.